Tips Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD)

Disebabkan most of the hit dekat page saya semalam datang nya dari mereka yang search tentang PTD, maka saya dengan ikhlas hati nya memberi serba sedikit tips untuk berjaya dalam peperiksaan PTD.

- Sila pastikan semua kelengkapan anda cukup lengkap termasuk lah IC serta slip panggilan peperiksaan bagi mengelakkan anda kalah tanpa bertanding!

- Sila pastikan juga anda kenal pusat peperiksaan anda dan sampai 15 minit sebelum peperiksaan bermula bagi mengelakkan anda hadir sekadar membuat lawatan rasmi ke pusat peperiksaan berkaitan. 

- Jangan hiraukan kata-kata ketua pengawas peperiksaan sebelum ujian bermula kerana anda sudah dewasa dan cukup pandai untuk tahu semua perkara yang dikatakan. Sebaiknya gunakan masa untuk memenuhkan butiran diri serta hitamkan butiran diri pada kertas OMR bagi memastikan anda punya lebih banyak masa terluang selepas itu.

- Bagi kertas sahsiah diri dan minat, sila jawab dengan penuh hipokrit. Jangan jadi diri anda sendiri yang suka memotong barisan, suka mengumpat, suka mengambil kesempatan, tidak ikut peraturan dan sebagai nya. Bayangkan anda seorang yang cukup sempurna dari segala aspek dan pastikan jawapan anda sentiasa konsisten kerana terdapat sejumlah soalan yang hampir sama bertujuan untuk memerangkap calon-calon yang hipokrit!

- Bagi kertas matematik, kebiasaan nya soalan di bahagian tengah adalah soalan yang agak sukar atau agak melengahkan masa. Anda hanya akan membazirkan masa jika bersungguh-sungguh ingin menyelesaikan semua soalan mengikut turutan. Sebaik nya, selesaikan semua soalan yang ringkas dan mudah dahulu. Insyaallah, anda tidak akan kesuntukan masa namun jika ini berlaku, sila jalankan operasi tembakan rambang.

- Kertas pemahaman Bahasa Melayu dan Inggeris paling mudah melainkan anda baru pindah dari negara Uganda, masih belajar bahasa melayu dan tidak pernah belajar bahasa inggeris.

- Kertas penulisan essei Bahasa Melayu dan Inggeris merupakan yang paling vital. Sebahagian besar mata penilaian datang dari dua kertas ini terutama nya kertas penulisan essei Bahasa Inggeris. Asas PTD adalah kemahiran melahirkan cetusan minda yang dinamik dan global. Isi-isi yang anda utarakan di sini akan menggambarkan visi anda yang sebenar sebagai seorang calon PTD.

Selamat Berjaya!  

86 thoughts on “Tips Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD)

  1. alaaaaaaa, saya ada exam PTD sabtu ni…. semangat giler nak pass exam niiiii.. tapi xtau nak rujuk mana… huhuhu.. :(

    demang: memang takde rujukan. semua nya sudah ada dalam diri anda. give it all out!

  2. pandai buat klakar yehh..mati2 laa ingt ader spot Q td…hampeh!!nwy thnx 4’d writing…release tension japp… ;D

    demang : heheh.. like i said, most important part is the essei one. gud luck!

  3. Thank you demang. anda telah membuatkan aku betul2 yakin untuk menjawap soklan esok. Insyaallah..

    demang : sama-sama. insyaallah success :)

  4. ermmm..saya tertarik mengenai tips yang membincangkan tentang “jawapan perlu hipokrit”… pada pendapat saya, ianya betul bagi soalan objektif tapi bagi temuduga,kadangkala mungkin tak perlu hipokrit tapi perlu lebih kreatif untuk mentafsir dan juga berikan alasan kukuh agar kita tak dipengaruhi soalan sebaliknya kita yang mempengaruhi penemuduga, apa pendapat demang?

    demang : ya, benar. perlu diingat, tips ini hanya boleh diguna pakai untuk berjaya dalam ujian bertulis. anda masih perlu melepasi peringkat PAC sebelum ke peringkat temuduga.

  5. maaf ganggu lagi, ermm selalunya soalan esei menjurus kepada perbincangan bidang apa?

    demang : takpe. pelbagai. biasa berkaitan dengan isu semasa. contoh sebelum ni, tentang nilai-nilai murni. institusi kekeluargaan. pro & cons it technology. kebaikan & keburukan program realiti TV. mungkin juga tentang sukan, seperti sukan berprestasi tinggi dsb.

  6. hai demang..morning.. thanks 4 sharing da tips and ermm memang soalan dia quite hard, so apapun semuanya dah abis dan redha jer.. thanks again..

    demang : glad can help. usaha sudah, tawakal sahaja! :)

  7. sorry 2 disturb more n more.. just wanna asking… r u part of the pemeriksa or penggubal soalan or maybe a candidate 4 da exam ptd too.. may i know how do u know more bout it?

    demang : past experiences.

  8. hai demang and frens..

    saya bakal megikuti PAC bulan Mei ni..sebab lulus exam PTD 16 feb 2008 yang lepas…ada tips x mcm mana nak lulus PAC lak?
    TQ demang

  9. 21 Feb ni pon de exam PTD gak. dah le jauh dari umah. mintak putrajaya dapat maxwell KL. perghh.. gelabah gak nih. xpenah minat nak tau isu2 semasa sgt. i’m google bout it all day. wajib x sya beli buku “Malaysia Kita” untuk rujukan? ade blogger suggest that book. appreciate your reply in advance. Thanks

  10. hahahahahha..klakar giler penerangan cik demang ni..hilang stress sekejap…maner nak cari buku ‘malaysia kita’ ni?

  11. err…salam semua..
    nampak gaya ramai betul yang dapat panggilan exam PTD.
    21 feb ni exam beb..macam best pun ada, cuak pun ada.lama tak masuk exam2 ni..hehehe…my mum in law pun kata buku ‘malaysia kita’ tu complete jugakla basic2 knowledge pasal dasar2 kerajaan.tapi mane tah nak cari buku tu.
    cuba cari website ‘pusat maklumat rakyat’.

  12. Assalamualaikum en demang..thanks for the tips..kelakar jugak tapi ape pun best..saya pun nak pegi exams ptd ni for the first time feb 21 ni. Takde pengalaman baru jer grad..buku2 yng berkenaan dah beli, tengah mentelaah ni kalah prep untuk exam uni buat research lagi kat national lib sejak dapt surat exam tapi nk tau jugak ape yang patut saya cover.
    Kalau ade tips terbaru esei BI and BM please post. We respect your idea as our senior. tq again

  13. sally & rina : tak tau pasal buku tu.

    dayang, cheqnonoy & wan : no problem. just glad can help & gud luck OK! :)

    nadiah : what you got there shud be enough insyaallah.

    raina : yup, mcq. for essei for sure essei lah! heheh.

  14. saya pernah buat exam PTD ni sekali.. tp x dapat perform bahagian pengetahuan am.. Adakah kite perlu / wajib membace buku 2 rujukan utk peperiksaan ni? atau kita boleh fokuskan kepada esei sahaja?

  15. demang, thanks for the tips, very helpful! utk soalan pengetahuan am tu ada berapa soalan? fyi saya ada buku ‘malaysia kita’ tu, kene cover semua ke? thanks.

  16. Haii,……
    Demang … gen. knowlegde quest tu termasuk health issues ke like cikunya and sebagainya or story about palestin. It will be much helpfull if Demang or people out there can give me input Thanks…

  17. leeza : pengetahuan am dengan essei sangat berkait rapat so better bersedia sepenuh nya.

    nourin : hahaha.. tak cukup hipokrit kot! atau, kantoi hipokrit! heheh.

    yana : tak ingat ada berapa soalan. dulu 40 kalau tak silap. cuba tanya pada yang lebih tau! :)

    aziz : emmm, might be! tapi lebih banyak tanya tentang dasar kerajaan, perlembagaan dan sejarah malaysia rasa nya.

  18. salam…huhu..sy pon kategori dpt g xm ptd this saturday..sooo takot..tgk contoh soklan kat page spa mmg agak mencabar minda..xtahu wat hapen 2 me on that day..kalu idea keluar i’allah leh la…anyway prepared and tawakal kpd Allah..Dia yg akn menolong mereka2 yg berusaha…adiosssss……GOOD LUCK tuk semua calon2 xm PTD….n good luck to me…..amin….

    salam…

  19. calon2 PTD : yer, betul! sila tanya cik echah sebab dia seorang PTD! musti lebih arif! heheh..

    echah : nope la! saya tak pandai tidur duduk! heheh.. kidding. just dulu pernah ambil tapi tak lepas PAC. :)

  20. hehehe.. tau takpe! takder hal lah! :)

    patung : kalau dah well prepared, ada rezeki insyaallah lah. kalau tak, mungkin rezeki kat tempat lain. your mom mesti faham nyer. all the best OK! :)

  21. http://www.panduanptd.com aka Mynet Marketing aka ebook

    E-BOOK

    BARU2 NI SY CUBA BELI E-BOOK PTD, DAH BANKIN DUIT RM2O DAN MENGIKUT ARAHAN SETERUSNYA…

    MALANGNYA SAYA DAH TIGA HARI TAK DAPAT KOD PENGAKTIFAN DAN ID..

    IM QUIT PISSED OFF SEBAB HANYA EMAIL DIHANTAR KPD SAYA SBG PENGESAHAN PEMBELIAN..

    EMAIL REPLY ADALAH SEPERTI BERIKUT:
    admin@panduanptd.com to me
    show details Feb 14 (4 days ago)

    Reply

    Yang Dihormati, XXXXXXXX

    Terima kasih di atas pembelian Ebook Selangkah Ke Alam PTD… ver1.0.

    Pihak kami akan memproses pembelian anda di dalam tempoh 48 jam. Setelah pengesahan dilakukan, kami akan membekalkan anda ID Pengguna (User ID) dan Kata Laluan (Password) bagi tujuan Pengaktifan produk ebook kami.

    Dengan hormatnya,

    admin@panduanptd.com

    February 14, 2009.

    SO HARAP2 SAPE2 JANGAN LA TERPEDAYA NASIB BAIKLA RM20 JE

    WEB MEREKA ADALAH:

    http://panduanptd.com/

  22. i dah email banyak kali , satu jawapan pun xde…sehingga hari ni (20/02/09) pun takde reply and tak dpt apa2 pun..esok dah nak exam ni..benci betul la…nak call depa..xde nombor plak tu…nama company je…geram lah..I promise!!! i will make them in trouble and spread my bad case on the net and to every blogs….biar xde sapa beli thru this company!!!!!

  23. Terima kasih byk2 demang…baca tips ni bukan saja memberi panduan tp juga menghilangkan tekanan untuk menjawab soalan esok ni…tq again…

  24. SAYA BARU BALIK DARI XM PTD,
    MASYAaLLAH, AMAT MENCABAR SEKALI SOALAN SOALAN YANG DI KEMUKAKAN,ESEI BM BI TU BLEH LA BUAT,YANG A,B,C,D,E PILIHAN JAWAPAN TU, YA ALLAH SUSAHNYA,KOJOHANAN TENIS GRAND SLAM PUN DIA TANYA GAK…

  25. ye ahhh..
    soaln math plak nmpk mcm senang, tapi perlu pemahaman lebih..
    question yg las2 lgsg x smpat nak wat..
    lgsg tembak guna m16…huhuhu…

  26. alhamdulillah,result ptd untuk xm pada 21 feb lepas dah keluar,
    tahniah pada sesiapa yang lulus dan berjaya ke peringkat seterusnya..
    tak sangka betul,i pun lulus..

  27. mmg ramai yg sangkut pada soalan math. kira advantage la untuk bebudak grad engin, sciences, econ, account. tahniah untuk yang berjaya dan untuk yang tak berjaya cuba lagi sesi ogos nanti

  28. aku neves plak bile bace kat forum2 pasal ptd ni.. eeee..malas plak nak g exam! dulu mase isi spa men hentam je sbb jpa da bising soh hantar pengesahan tamat blaja.. lagipon.. ptd nye skop keje..xsesuai sgt dgn manusia2 lulusan engine ni.. wat keje2 ala2 admin….eerrr..?? haruskah aku mengalah sebelum berperang?? help me~~

    1. hye outlaw..
      jgn pth semangat..
      g je la..
      inna lulusan engineering, tp dpt gk exam 2 (8.8.09)..
      tp kat jb..
      dpt tips dh bg kite bayang2 exam 2 cmane..
      just be prepared jer..

      1. Hye inna..
        sama la kita exam 8.8.09 nih kat JB.
        Hotel JA Residence kan? kat mane tu eh? tau tak?
        saya xberapa arif area JB nih sebab bukan orang sini..

        Good luck semua…

  29. BTW, de sesape yg nak g exam 8/8/09 kat shah alam? n.. sesape taw SMK Jelutong, Shah Alam kat mane huh?? help me~

  30. salam..owner thanks bg support.heheh
    sbnrnye ni kali ke2 g exam pas GAGAL exam bulan 2 yg lepas.
    YA Rabb..mungkin ni di namakan rezeki.
    aku nak usaha 2 mgu lg neh. doakan ye.CHAIYOKK!!

    1. salam demang..nk tnya skit..
      boleh x saya attend exam spa sedangkan saya masih
      dalam semester akhir..
      dh tnya hotline spa n dorang ckp xpayah pergi tp saya still confius la..
      exam 10hb 4 ni..

  31. Salam sekalian, saya pun sama bakal menduduki peperiksaan ptd 8.8.09 ni, didoakan semua berjaya, InsyaAllah. Tq admin bg tips, sekurang-kurangnya tahu serba sedikit apa yg bakal dilalui masa exam nanti.

  32. salam, credits to u,demang for the tips. At least ada idea wut’s gonna happen on the exam nanti. I exam ptd kat convent jln peel. Hopefully bole buat dgn jayanya…wakaka. Gudluck to all candidates.

  33. salam.. i da decide xnak gi exam ptd 8/8 ni..malasla..xready lg. btw, i nak tanye, kalo i xdtg exam tu, die akan panggil i lagi x next time kalo die nak wat exam tu? i pon pening2 je ni sbb 27/8 de interview utk jwtn J41. thankx 4 da help~

    1. ni kali kedua lisa g exm ptd ni..xtau la nk prepare pe…mmg kcwa la mula2 sbb fail…erm,,xtau la cmne nk bg lulus..ive tried..tp…..erm..sedey la…mcm xcnfdnt jerk nk g esk..da la kt sec 27 s.alam……xtau ktne tah…pningggggggggg

  34. salam kepada semua

    sy berminat utk membeli e-book ptd.but the thing is now..ada sy baca kat comment ada yg kena tipu..late replying..x dpt langsung..i’m preety sure for those who know about d ebook n how to get easily without any issue..pls let me know..thanks n also d price

  35. hahaha… 3hb oct ni kene g exam kat sm sains alam shah…
    aritu mase exam 8 ogos aku x g.. tup tap2 die msg soh g 3 oct..
    aku xnak g gak.. but pity me.. my mum found out.. so, da xleh lari lg!
    g je kot.. aku da prepare M16!! so aja2 fighting!!!!!!!!

  36. Sesiapa yang akan ambil exam pada 10 April ni bolehlah dapatkan Pakej rujukan Peperiksaan Bertulis Gred 41 di

    http://peperiksaan-gred41.tk

    Aku rasa ianya dapat membantu korang sebab ada contoh-contoh soalan, tips buat esei dan macam2 lagi. Gud luck pada semua yang akan mengambil peperiksaan!!

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s